Október je mesiacom psov plemena typu „bull“

15.10.2012 14:55

(článok pre smartdog.sk)

Plemená typu „bull" sú v poslednom čase často predmetom mnohých diskusií... Široká verejnosť, ktorá tieto psy nepozná, nemala možnosť sa s týmito psami stretnúť, spoznať ich skutočný charakter a veľké láskavé srdce. Preto veľa ľudí si stále myslí, že tieto psy sú len krvilačné beštie s jediným úmyslom roztrhať a zabiť! Opak je však pravdou...

Ľudia sa týchto psov boja, lebo média tieto psy ukazujú len v zlom svetle. Ja sama mám doma už druhého psa, ktorý patrí do kategórie „nežiadúce psy" podľa Návrhu zákona č.282/2002 Z.z., ktorým sa upravujú niektoré podmienky držania psov v znení zákona č. 102/2012 Z.z. 

Medzi plemená typu bull patria napríklad Stafordšírský bulteriér, Americký stafordšírský teriér, Americký pitbulteriér, Anglický bulteriér.

Každé z týchto plemien sa vyznačuje silou, vytrvalosťou a obratnosťou. No okrem fyzických vlastností, sú tieto psy pri správnom vedení inteligentné, verné a tolerantné. Ich historický vývoj je síce spätý s bojom, no nikdy nie v súvislosti s človekom. Pri organizovaných zápasoch prichádzali „pitbuli" do styku s cudzími ľuďmi, takže útok na človeka bol neprijateľný. Psy so zodpovedným vedením a výcvikom prejavujú len zriedka známky agresie.

 

Poznáte príbeh Lenoxa?

Lennox bol krížencom amerického buldoga a labradora. Belfastská mestská rada po dvoch rokoch rozhodla o osude Lennoxa - poslali ho na smrť len preto, že je psom typu „bull". A čoho sa tento 7-ročný pes dopustil? Ničoho. Ak sa pýtate, prečo ho nakoniec odsúdili na smrť, odpoveď je jednoduchá a pre mnohých milovníkov psov a zástancov zvierat nepochopiteľná – Lennox bol krížencom nápadne podobného typu "bull" a jeho chov je v krajine zakázaný.

Vlastnenie a držanie psov v Severnom Írsku podlieha právnej úprave, a práve tu nastal problém. Chov plemien typu "bull" je v krajine zakázaný, ale po získaní povolenia a dodržania veľmi prísnych opatrení ho úrady povolia.

Majitelia psa, rodina Barnesová, dodržali všetky podmienky stanovené zákonom, aj keď Lennox nebol typickým predstaviteľom plemena a bol len krížencom. V šteňacom veku ho nechali zaočkovať, začipovať, nechali mu odobrať DNA, zaregistrovali ho na príslušnom úrade a dali ho kastrovať.

Problém vraj nastal, keď pracovníci pri pravidelnej kontrole psa skonštatovali, že sa správa agresívne. Podľa pracovníčky Alexandry Lightfootovej sa pes aj napriek náhubku snažil pri premeriavaní pracovníkov napadnúť a neustále na nich vyskakoval. Po tom, čo psovi nakoniec dôkladne premerali nohy, ňufák a celkovú stavbu tela, členovia expertnej komisie usúdili, že sa podobá na typ plemena "bull", a tým pádom je nebezpečný.

Prípad vyvolal nespokojnosť medzi bojovníkmi za práva zvierat a dokonca na internete založili online petíciu proti usmrteniu psa. Do dnešného dňa zohnali vyše 200.000 podpisov. O záchranu psa sa pokúšala aj známa trénerka Victoria Stilwell, ktorá plánovala psa previezť do USA, kde je ich chov legálny. Jej návrh však Rada odmietla. „Mali by sme skôr bojovať proti nezodpovedným majiteľom zvierat a nie proti plemenám, preto všetky sú fantastické a ktorékoľvek plemeno môže byť nebezpečné."

Lennoxa nakoniec usmrtili...

Vznik iniciatívy

Mesiac úcty k plemenám typu „bull" vznikol v októbri 2011, kedy si jeden pár chcel uctiť pamiatku zosnulého pitbula menom Tiffin. Chceli vzdať hold stvoreniu, ktoré si získalo ich srdce a zmenilo vnímanie amerických pitbulteriérov. Práve tieto psy sa stali inšpiráciou zmeniť pamätný deň na pamätný mesiac. Podľa zakladateľky v posledných rokoch začal vzostup pozitívnych pitbul-príbehov.

„Aj keď sa do médií nedostaneme všetci, mali by sme sa pokúsiť verejnosť vzdelávať akýmkoľvek spôsobom. Mali by sme sa pokúsiť odstrániť nepravdivé informácie a pokúsiť sa o zmenu vnímania týchto psov. My sme ich hlas, a ich osudy závisia od verejnosti," uviedla. „Môžete použiť rôzne komunikačné kanály, sociálne siete, publikujte fotografie, rozprávajte príbehy – aj takto môžeme pomôcť vyvrátiť mýty," uzavrela.

Cieľom mesiaca venovaného informovaniu verejnosti o plemenách typu „bull" je zastaviť diskrimináciu týchto psov, vzdelávať a informovať o tom, aké v skutočnosti tieto psy sú a že za správne vedenie psa i jeho správanie zodpovedá vždy majiteľ.

Môj prvý pes typu bull bola fenka plemena Americký pitbulteriér menom Džinna... doniesli sme si ju domov ako trojmesačnú. Zapáčilo sa nám na ulici malé čierne šteniatko, ktoré bolo zrazu naše. Ja som chodila ešte na základnú školu, vtedy som mala 12 rokov.

Keďže sme chceli mať doma vychovaného a poslušného psa, navštevovala som kynologický klub v Prievidzi, kam som chodila každú nedeľu... podotýkam, že Džinnu som vychovávala ja ako malé dvanásťročné decko a za celý jej život som s ňou nemala najmenší problém. Agresivita sa u nej nikdy neprejavila, vychádzala aj so psami aj s fenami, mali sme doma mačku, potkana... a nikdy im neublížila. A bola to moja PITBULKA... ktorá mala túto mierumilovnú povahu. Dožila sa krásnych 10 rokov, počas ktorých nám robila veľkú radosť.

Po prvej skúsenosti s týmto plemenom som už nedokázala odolať týmto psom... a život bez psa? Nepredstaviteľné! V máji roku 2011 sme si domov doniesli nášho druhého psa, taktiež fenu rasy americký pitbulteriér menom Tessy.

 

 

Psy ma bavia a baví ma práca s nimi... preto sme znovu začali navštevovať kynologický klub, tentokrát v Handlovej, kde sa špecializujú na tieto psie plemená... s výchovou som spokojná, pretože ako naša Džinna, tak aj Tessy je kľudnej vyrovnanej povahy... ľudí miluje a rada sa zahrá aj s fenami, aj so psami.

Toto je môj príbeh so psami typu bull a komukoľvek, kto sa týchto psov bojí, ale chce im dať vo svojom srdci šancu, som ochotná a veľmi rada im s mojou Tessou dokážem, že tieto psy nie sú zlé, že zlými ich robia ľudia... a to, ako dokáže ublížiť pitbul, vie ublížiť aj nemecký ovčiak a pritom ten sa na žiadnom zozname nenachádza...

 

Zdroj: Veronika Čičmancová

 

NÁVRH ZÁKONA č. 282/2002 Z.z., ktorým sa upravujú niektoré podmienky držania psov v znení zákona č. 102/2012 Z.z.

 

 

October is the month of dog breeds "pitbull"
(Article for smartdog.sk)

Recently, breeds such as "pitbull" have been the subject of many debates. Unfortunately, the general public often recieves misguided information about these dogs. Many writers and editors that publish articles on pitbulls have not had the opportunity to meet with these dogs, get to know their real character or their great loving heart. This is why so many people think that these dogs are just bloodthirsty beasts with the sole intention to kill and tear! In reality, the opposite is true ...
People are afraid of these dogs because the media consistently shows them in a bad light. I have at home a dog that belongs to the category of "unwanted dogs" under the Bill č.282/2002.
The bull-type breeds include dogs such as: Staffordshire Bull Terrier, American Staffordshire Terrier, American Pit Bull, English Bull Terrier.
Each of these breeds are characterized by strength, endurance and agility. In addition to physical characteristics, with proper management these dogs are also intelligent, loyal, and tolerant. Their historical development is indeed linked to fighting, but never in relation to man. In organized matches coming between "pitbulls," the dogs would often come in contact with strangers who would see the fights as unacceptable. In reality, dogs with responsible owners and basic training rarely show signs of aggression.

 

Do you know the story of Lenox?

Lennox was a hybrid American bulldog and Labrador. After two years of deliberations, Belfast City Council decided the fate of Lennox - sending him to death just because he was a "bull." And what did the 7-year old male do? Nothing. If you ask why he was eventually sentenced to death, the answer is simple- Lennox was strikingly similar to a hybrid of the "bull" and his breed is banned in the country. For many dog lovers and animal advocates this answer is incomprehensible.
Owning a dog in Northern Ireland is difficult because the owner is subject to inconsistent legislation. And here there is a problem. Breeding breeds of "bull" is banned in the country, except when obtaining a permit and complying with very stringent measures under the authority of the permit.
The owners of the dog family Barnes, met all the conditions laid down by law, even though Lennox was the epitome of the breed and was only a hybrid. In Stenac age he left jab začipovať, let him take DNA, registered with the appropriate authority and gave him neuter.
The problem apparently occurred when workers at regular dog inspection noted that Lennox behaved aggressively. According worker Alexandra Lightfoot, the dog even tried to muzzle workers, challenged thier inspectin and constantly jumped on them. After the dog was finally thoroughly inspected legs, snout and overall physique, members of the expert committee concluded that resembles the type of breed "bull", and thus is dangerous.
The case sparked discontent among animal rights activists, who established an online petition against the killing of a dog. To date, more than 200,000 signatures have been collected. Even the famous trainer Victoria Stilwell tried to rescue the dog. She planned to take the dog to the U.S. where their breeding legal. The proposal, however, was rejected by the Council. Stilwell commented, "We'd rather fight irresponsible animal owners and not the breed, because they are all fantastic and any breed can be dangerous."
Yet, Lennox was killed ...

 

Starting an Initiative
A month of respect for the breeds of "bull" was established in October 2011, to honor the memory of a deceased pit bull named Tiffin. Tiffin's family wanted to pay tribute to his life and also help change the perception of American Pit Bull. They want to inspire other to take on the cause of the dogs by creating a month of memory. According to founder, there has been a rise in positive pitbull stories during recent years.
"Although the media does not understand everything, we should try to educate the public as much as possible. We should try to correct false information and change the perception of these dogs. We are their voice, and their fate is in our hands," she said. 'You can use a variety of communication methods-social networks, publish photos, stories talk – to help disprove these myths," she added.
The aim of the celebritory month is to inform the public about these breeds of "bull" and stop the discrimination of these dogs. The goal is to educate and inform others about who these dogs really are and that with proper management by its owner, these dogs can be a great pet for any family.