POTRAVINY, KTORÉ PES NESMIE

05.05.2012 15:06

Potraviny, ktoré sa nesmú psom podávať

 

1. Čokoláda:  obsahuje kofein a podobnú látku teobromin. Obidve látky môžu mať za následok problémy zo srdcom. Symptómy otravy závisia na množstve a druhu zjedenej čokolády. Obzvlášť nebezpečná je horká čokoláda a čokoláda na varenie. Malé psi môžu zomrieť už po zjedení 20- 30g týchto látok. Pri zjedení menšieho množstva väčšinou dôjde iba k žalúdočným a črevným problémom ako hnačky  a zvracanie.
2. Hrozno:  konzumácia hrozna vyvoláva ťažké symptómy otráv u psov ako sú žalúdočné kŕče, zvracanie a hnačky. V niektorých prípadoch došlo dokonca k zlyhaniu ľadvín. Hrozienka (sušené) sú ešte nebezpečnejšie, pretože obsahujú túto jedovatú látku v koncentrovanej podobe. To isté platí aj pre mačky.
3. Cibuľa a Cesnak:  obsahujú jedovaté látky N- propyldisulfid a alylpropilsulfid, ktoré sú pre psy jedovaté. Už stredne veľká cibuľa môže byť pre psa nebezpečná. Toxické látky v cibuli majú za následok hemolýzu ( rozpad červených krvinek ). K symptómom patria hančky , zvracanie, anémia, anorexia a zrýchlená tepová a dychová frekvencia.
4.Avokádo:  obsahuje toxickú látku persi. Otrava väčšinou končí smrťou. Symptómy sú poškodenie srdcového svalu, dýchavičnosť, kašeľ a ascites (vodnatelnosť).

Ďalšie nedorozumenie spočíva v presvedčení, že baktérie sa usmrtia zmrazením. Zmrazením sa totiž nezneškodnia ani baktérie ani iné choroboplodné zárodky.
Nesmieme podávať:
- potraviny obsahujúce alkohol
-orechy makadamové
-cibuľu, cibuľový prášok
-hrozienka a hrozno
-soľ
-potraviny sladené xylitolom
-ostré korenené potraviny
-avokádo
-čokoláda
-káva
-tučné (mastné) potraviny
-kysnuté cesto